VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Leenstelsel roept veel vragen op

Geplaatst op: 23-01-2015, 08:20:46

De kogel is door de kerk. Het sociaal leenstelstel komt er. Studenten die op 1 september 2015 naar het hbo of de universiteit gaan, krijgen geen basisbeurs meer.

Alleen nog lenen
De basisbeurs verdwijnt. De Eerste Kamer heeft ingestemd met de invoering van het sociaal leenstelsel. Wie in september 2015 een nieuwe studie aan hbo of universiteit begint, kan alleen nog geld lenen. Voor studenten die al een basisbeurs ontvingen, verandert er niets. Nu krijgen ze 3.434 euro per jaar als ze op kamers wonen, en 1.233 euro als ze bij hun ouders wonen. Alleen voor mbo-leerlingen blijft de basisbeurs en de aanvullende beurs bestaan.

Studieschuld
Ook nu al hebben veel studenten een aanvullende lening bij DUO. De gemiddelde studieschuld van afgestudeerden is 15.000 euro. Geluiden dat die schuld door het leenstelsel zou oplopen tot 40.000 euro spreekt minister Bussemaker van Onderwijs tegen.

Studenten ondersteunen
Veel jongeren zitten nog met vragen over de veranderingen die eraan komen. Bijna een kwart is niet op de hoogte van veranderingen rond het leenstelsel, bleek vorige week uit onderzoek van FNV Jong en scholieren- en studentenbonden Laks en Job. "Jongeren weten niet goed waar ze aan toe zijn", zegt Linda Hartman, marketeer studenten van ING. "Ze vragen om hulp. Dat komt ook naar voren op onze socialmediakanalen. We willen studenten graag ondersteunen. Daarom gaan we de komende tijd aan de slag om hun vragen over het leenstelsel zo goed mogelijk te beantwoorden. Dat doen we samen met kennispartners als het Nibud en de Stichting Weet wat je Besteedt."

Goede informatie
Ook de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) wil goede informatie bieden over de veranderingen rond de studiefinanciering. "Het is bekend dat we geen voorstander waren van de plannen van de minister", zegt voorzitter Tom Hoven van de LSVb. "Maar nu het leenstelsel een feit is, hebben we een gezamenlijk belang: dat elke scholier en student weet wat er de komende tijd gaat veranderen. Iedereen die op 1 september een studie begint, moet dat goed geïnformeerd en weloverwogen kunnen doen."

Baankansen
Hoven adviseert om de studiekeuze niet te laten afhangen van economische motieven. "Wij blijven bij wat we altijd al zeggen: waar ligt je passie? Je moet kiezen voor een studie die je leuk vindt en niet voor wat economisch rendabel is. Als je je motivatie moet halen uit externe factoren – zoals baankansen en financiën – dan heb je een zware studietijd. Daarnaast kan de wereld er over vier of vijf jaar weer anders uitzien."

Masteropleiding
Volgens Hartman is het belangrijk dat studenten zich afvragen wat het nieuwe leenstelsel voor ze betekent. "Heb je er al goed over nagedacht? Zo zijn er bachelorstudenten die twijfelen of ze nu nog een master moeten gaan volgen. Die groep studenten is gewend om maandelijks de basisbeurs te ontvangen. Dat stopt als ze in september nog aan een masteropleiding beginnen. Voor dat deel van de studie zullen ze ook moeten gaan lenen."

Bijbaan
Het is en blijft sowieso verstandig om een bijbaan te hebben, adviseert Hartman. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat bijna een kwart van de studenten geld leent om leuk en relaxed te kunnen leven. "We weten dat een deel van de jongeren tegelijkertijd geld laat liggen. Als je een bijbaan hebt, kun je gemiddeld 250 euro terugkrijgen als je aangifte doet bij de Belastingdienst."

Wat verandert er?
De belangrijkste veranderingen nog even op een rij:

  • Vanaf 1 september verdwijnt de basisbeurs – een gift – en is het alleen nog mogelijk om te lenen;
  • Als je ouders maximaal 46.000 euro verdienen, heb je straks nog wel recht op een aanvullende beurs. Deze vergoeding wordt maximaal 365 euro per maand;
  • In plaats van de huidige 15 jaar krijgen afgestudeerden voortaan 35 jaar de tijd om de schuld af te lossen;
  • Je begint pas met afbetalen als je het minimumloon verdient;
  • Je hoeft nooit meer dan 4 procent van het maandinkomen af te lossen;
  • De ov-jaarkaart blijft gewoon bestaan.

Bron: www.eufin.nl van 23 januari 2015.

Vorige pagina